Tuesday, November 29, 2016

Kerana ku Sayang

Assalamualaikum
hari ini satu perkongsian yang che cahya nak titipkan buat semua...sebenarnya ianya disimpan untuk tatapan putera2 beta..

Semalam putera kedua che cahaya selamat dikhatankan seusia 5 bulan 3 minggu.. Anak kecil yang baru dapat menerap itu che cahaya dah sunatkan...nampak kejam kan???

Sayang ummi,
Mungkin di mata sesetengah orang ummi kejam, Mungkin di mata sesetangah individu ummi self fish, ummi tak kesian kat anak ummi... tipulah jika tidak risau atau takut...
namun ummi sandarkan kerisauan itu pada Allah
dua rakaat istikarah tiga hari berturut ummi lakukan
sehingga ummi terdengar satu kata2 seorang ustaz dalam ceramahnya membuatkan hati ummi nekad dan percaya Allah sentiasa ada bersama hambaNya.. Allah tahu apa yang terbaik, Allah Maha Merancang.

"Syaitan sememangnya akan menakutkan manusia yang ingin membuat kebaikkan"


Tapi kamu kena ingan ini sampai bila2..
Kerana ummi sayang, ummi persiapkan kamu dengan segala usaha yang ummi mampu..agar kamu kuat melawan dunia yang semakin hari semakin mencabar.

Sayang,
Bukan bilangan A dalam exam yang akan buatkan ummi bangga dengan kamu nanti..
Tapi impian ummi, mahu menjadi makmum takkala solat teraweh di imankan oleh tahfiz, dimana tahfiz itu anak2 ummi.

Sayang,
Ummi tidak jeles atau cemburu dengan kanak2 yang pandai mebaca seusia 3-4 tahun... tapi hati kecil seorang ibu ini sangat mencemburui anak kecik seusia 4 tahun sudah boleh istiqomah bertahajud, berqiamulai... sangat kagum sayang...

Ummi pernah terbaca, sunatkan anak lelaki seawai usia adalah sunnah (kerana Rasulullah sunatkan Hassan dan Hussain seusia 7 hari), ummi juga pernah terbaca sunatkan awal dengan harapan anak2 mencapai kematangan yang awai.

dan ini juga rahsia para ibu hebat di mana anak2 mereka boleh mendirikan solat seawai usia 4 tahun.. itu yang ummi harapkan sayang. Matang di sini bermaksud kamu sudah mendapat kefahaman dalam mempelajari ilmu ISLAM...

Sedarlah sayang zaman kamu nanti cabaran semakin hebat..mungkin DAJJAL sebenar juga akan tiba di zaman kamu..kita tidak tahu..oleh itu perisai kena dipersiapkan.. jika kamu lambat memahami ilmu ISLAM, kamu lambat memahami tuntutan ISLAM...kalu lambat menguasai apa itu IMAN... apa jawapan ummi nak berikan nanti sayang..

Anggaplah ini salah satu USAHA ummi... bila diri kamu bersih, boleh ikut bah ke masjid, semoga Allah terapkan perasaan cinta dan kasih dalam jiwa kamu terhadap masjid dan masjlis2 ILMU..
Ummi terlalu sayangkan anak2 ummi.. kamu sahaja harta yang ummi ada..harapan yang ummi sandarkan agar kamu dapat memberi syafaat kepada 10 org untuk masuk ke syurga bersama kamu...No comments: