Sunday, October 12, 2014

~Hilangnya sebuah QANAAH~

Kedatangan Dajal semakin dekat terasa apabila melihat firnah dunia semakin tersebar. semua perkara bukan lagi rahsia dengan adanya teknologi.. Allah tidak menyuruh kita menolak teknologi, malah Allah memberi kita akal dan fikiran untuk mentadbir tekologi tersebut.
kerungsiingan cik Cahya semakin bertambah apabila melihat hi ruang legar dinding FB segala jenis post meluah perasaan, cacian, celaan terhadap org lain mahpun ahli keluarga sendiri..Nauzubillah... lihatlah kejayaan YAHUDI telah menelanjangi umat ISLAM.

SITUASI PERTAMA
 Pertama sekali cik Cahya nak huraikan mengenai masalah rumah tangga yang terlalu obses si isteri menceritakankan kepada umum. INGAT la wahai kaum hawa, tidak bau syurga jika seorang isteri itu tidak dapat menjaga maruah suami. dalam masalah rumah tangga, kita diberi pilihan
1- Allah menyuruh kita istikarah sebelum berkahwin. Tanya pada diri buat atau tidak. Jika buat, InsyaAllah anda akan merasakan bahawa masalah itu datang dari Allah dan hanya Allah ada jalan penyelesaiannya bukan minta dan hebohkan kepada umum minta nasihat kepada HAMBA yang cetek jua ilmunya.
2- Perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik begitu juga sebaliknya. If ada kekurangan pasangan tolong jangan war2kan pada umum kerana pasangan adalah cermin diri kita. MAMA cik cahya pernah pesan, kita tak pernah boleh mengubah orang, nak ubah pasangan ubah diri dulu. bila kita berubah ke arah yang lebih baik insyaAllah Allah akan mendorong pasangan kita ke jalan yang sama yang penting usaha, doa dan tawakal.
Itu pilihan yang kita ada sebelum berkahwin, jika kita mahu pasangan yang baik kita kena jadi baik dahulu. sekali lagi cik Cahya nak ingatkan...tolong jangan ceritakan aib suami selagi dia bergelar suami kita...seluruh MALAIKAT akan melaknati kita. teringat cik Cahya masa pergi kursus kahwen dahulu... seorang panel dia perbah berkata " kaun hawa jika kamu masih belum bersedia untuk makan hati, jangan melangkah ke alam perkahwinan". Jadi di sini bila kita terasa hati dengan pasangan kita, suami kita istifar banyak2 mana tahu dosa2 kita akan berguguran seiring dengan istifar tersebut.

SITUASI DUA
Ramai yang masih belum berpuas hati mengenai kenaikkan minyak serta bajet yang baru di umumkan.. sebelum cik Cahya mengulas di sini, cik cahya nak tegaskan saya juga terkesan dengan keadaan tersebut. Namun macam yang cik cahya cakapkan Allah memberi kita akal, namun kita tak gunakan, kita hanya guna nafsu untuk mencela dan memaki hamun orang.

cik cahya analogikan isu minyak nie seperti kita pemilik sebuah sekolah swasta. di awal penubuhan pusat tersebut kita mengenakan subisidi kepada pelajar. satu kepala kita bagi rm 50. tahun pertama kita ada 100 orang pelajar. Bilangan pelajar ini bertambah dan bertambah sehingga mencecah 1000 orang.

1- Penambahan bilangan pelajar bermaksud penambahan ekonomi keluarga untuk mengantar anak ke sekolah swasta. Pernambahan kemampuan isi rumah
2- jika 100 orang = RM 5000 kita keluarkan subsidi
     namun jika 1000 orang = RM 50000 kita keluarkan
nampak sedikit namun ianya membenankan, duit tersebut kita boleh berlanjakan ke tempat lain contohnya bangunan baru, makmal komputer baru dan sebagainya.

begitu juga dengan isu subsidi minyak... bagi kita 20 sen itu sedikit kerajaan boleh tanggung.. boleh tak kita kira berapa banyak kereta yang ada sekarang berbanding tahun2 yang lalu. kita selalu bandingkan cukai kereta di Malaysia tinggi berbanding Thailand dan Singapore... kenapa tak bandingkan minyak kita dengan negara2 lain juga. ( ISU petronas tak mau ambik tahu kerana ianya syarikat swasta).
 dahulu satu isi rumah nak dapat 1 kereta pun susah, cuba tgk mak ayah kita dah la dah lama bekerja baru mampu beli kereta. kita tak kerja lagi dah ada kereta. kat rumah kita paling kurang DUA buah kereta.
satu taman? satu kampung?
jadi bertambahnya bilangan kereta maka bertambahlah juga tanggungan kerajaan if depa bagi subsidi tersebut.

Then mengenai kos sara hidup yang semakin meningkat. cik cahya cuba juga google dan cari jika ada sebuah negara yang kos sara hidup dia semakin lama semakin menurun. Namun cik cahya tak jumpa..IF ada rakan2 yang terjumpa please share bersama.

Mengenai bebanan yang diterima pula...
juga kita diberi pilihan
dari alam sekolah kita dah diberi pilihan, nak seronok waktu sekolah atau nak seronok kemudian hari. mungkin apa yang di ulaskan disini akan membuatkan sesetengah pihak terasa hati.. but mengikut pengalaman sendiri, cik cahya bukan dari keluarga yang senang. anya abah seorang yang bekerja sebagai anggota tentera yang pada ketika itu berapa sahaja gajinya. ingat lagi cik cahya abah cik cahya hanya guna honda bulat pergi kerja dan antar anak2 dia ke sekolah.
Jadi bila ada peluang belajar, kenalah belajar betul2. Ini tidak masa sekolah ponteng, main2, then bila kerja gaji 900 nak tak puas hati dengan org gaji 6000. pernah tak tanya macam mana org tu nak dapat kerja yang gaji 6000 tu? masa sekolah ada dia ponteng kelas, ada lawan cikgu, ada maki hamun cikgu?
mungkin mmg ada segelintir yang mmg susah masa belajar, terpaksa berhenti semata2 untuk menolong ibu dan ayah.. YES orang itu cik cahya tabik spring! percayalah jika niat anda semurni itu Allah akan berikan rezeki yang melimpah ruah dengan syarat ikut perintahnya, Jaga solat agar keberkatan rezeki tidak berkurangan, banyakkan sedekah.

KEPADA PARA PELAJAR CIK CAHYA  yang membaca dan mengikuti blog ini satu pesanan cik cahaya
Gunakan peluang ini belajar la dengan betul2, tolong jangan la ponteng kelas, tanam minat pada ILMU kerana Allah, dan ingatlah tanamkan sikap QANAAH ( bersederhana dalam semua perkara) supaya kita tidak melampaui batasan dalam segala perbuatan, percakapan.

No comments: